tisdag 23 februari 2010

Korv m.m.

Tofukorv. (£3.59)

De är lite kryddiga men mycket goda. Hemma i Sverige saknar jag korv ibland då jag inte vill äta den sojakorv jag brukade äta som vegetarian eftersom det är ägg i den. Denna är helt vegansk och mycket mumsig. Så kommer jag och tänka på det avsnittet av Simpsons när Lisa blir vegetarian, när hon köper korv av Apu som sedan visar sig vara tofukorv. Och Apu som visar sig vara inte bara vegetarian utan vegan. Heja Apu!

"kyckling"pålägg. (£1.59)

Detta brukade jag äta när jag bodde i England sist. De är lite träiga, men på macka med lite senap till är det mycket mums.

Dessa produkter hittade jag i en health shop (Food for thought). Tror inte de finns i de vanliga matbuktikerna, har inte hittat dem där än iallafall. Tyvärr är det väl lite samma här som i Sverige att mycket av veganmaten hittar man bara i småbutikerna + att den är ganska dyr. Fast Sverige är ändå ganska bra på veganskt tycker jag. I matbukikerna här finns en del vegetariskt men inte så mycket veganskt. Fast jag är inte helt 100 på det, har inte kollat innehållsförteckningen på så många av veggogrejerna, men det mesta brukar innehålla ägg så jag gissade på det. Men jag ska kolla upp det noggrannare, om jag hittar något veganskt kommer det upp i bloggen iallafall!

måndag 22 februari 2010

Lite pepp i regnet

Hummusmiddag från igår.

Det är mulet och regnigt här men himlen är ljus så förhoppningsvis klarnar det upp snart. Jag tycker det är skönt att slippa snön men det är lite trist att det är så grått här. Igår var jag och Mark (som jag bor hos) ute och gick i området. Han visade mig bland annat en health shop som hade massa Fairtrade och veganskt. De hade till och med Tofu Line (fast den heter Swedish Glace här). Jag köpte på mig lite vegangrejer som jag brukade äta sist jag bodde i England. Supernice!

Vi var på Sainsbury's och handlade massa gott också. De hade typ 10 olika sorters hummus, så jag och Mark hade hummusfest igår. Mums!

Nu blir det sojamjölk-musli-frukost och sen massa jobbsökande. Cheers!

torsdag 18 februari 2010

Ändrade planer

Jag har blivit pinsamt dålig på att skriva här. Nu har jag en nyhet som kanske kommer göra en del av er besvikna. Familjen i England jag skulle jobba hos ändrade sig så det blev inget jobb - alltså inga indiska recept i bloggen. Det är synd. Men eftersom jag redan köpt biljett ska jag åka iallafall, det blir ett äventyr. Jag får bo på en kompis soffa så det är bara jobb som fattas. Pratade med min blivande roomie idag och han är vegetarian men äter mest veganskt så jag kanske kan dra några recept ur honom. Dessutom (om jag får jobb så jag har pengar) tänkte jag utforska det veganska utbudet i London. Hoppas det blir en bra kompensation för er som suktade efter indisk mat.

Nu måste jag fortsätta packa. Jag har avancerat från hej-jag-gör-allt-i-sista-minuten till hej-jag-gör-allt-i-näst-sista-minuten. Heja mig.

lördag 13 februari 2010

Bulgariska bönor

  • 1/2 kg stora vita bönor (elefantbönor)
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • tomatpuré (eller färsk tomat)
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk röd paprikapulver
  • 1 tsk socker
  • salt
  • bulgarisk krysmynta (går bra med vanlig mynta också)
Gör såhär:
  1. Lägg bönorna i blöt natten innan (eller två nätter), alt. låt dem koka upp i vatten som du sedan häller av.
  2. Koka i en rymlig kastrull i ca 15 minuter, häll i lite salt.
  3. Häll i moroten, paprikan och en lök skurna i små tärningar.
  4. När bönorna är färdigkokta och mjuka börja med redningen.
  5. Finhacka den andra löken, stek i stekpanna med lite olja tills den blir mjuk och genomskinlig.
  6. Strö först över mjölet och sedan paprikapulvret.
  7. Dra direkt av pannan från värmen annars får pulvret en besk smak.
  8. Häll i redningen i bönorna och låt koka på svag värme, den blir lätt bränd.
  9. Medan det kokar häll i tomatpurén, myntan och sockret.
Servera med t.ex. något gott bröd, ajvar och cornichon.

Detta recept har jag fått av Vicky, en av mina bästa vänner. Det är (tror jag) ett familjerecept från Vickys släkt i Bulgarien. När vi gick i högstadiet och bara bodde drygt fem minuter ifrån varandra brukade hon bjuda över mig de gånger de åt bönor till middag och jag blev alltid lika glad för det var något av det godaste jag visste. Nu när vi blivit äldre och hamnat i olika städer får jag passa på när jag är på besök hos henne. Det smakade inte riktigt som jag mindes men det är fortfarande väldigt gott. Mmmm!

TIPS: var försiktig med myntan! Första gången Vicky skulle göra bönor nu blev det för mycket mynta och det smakade lite te. På andra försöket blev det dock perfekt.

onsdag 3 februari 2010

Sallad på "kyckling"-bitar


Ibland när jag inte orkar laga mat brukar jag dra en enkel lösning och bara göra en sallad. Det brukar bli sallad, grönsaker och sojakött eller bönor. Eller i detta fall vegokyckling. Till detta kan man göra en dressing med sojayoghurt och kryddor, det brukar iallafall jag. (om någon skulle gissa att jag gillar grön paprika skulle jag säga att det är en ganska bra gissning)

I den lilla butiken nära mig är de inte allt för bra på veganska produkter men ibland blir man positivt överraskad. Jag blev väldigt glad när jag hittade Veggo i frysdisken - de hade både denna "kyckling" och hamburgare. Väldigt smarriga båda två. Kycklingen var lite dyr men burgarna var väldigt prisvärda.