torsdag 21 juli 2011

I mina nya skor


Nu har jag precis beställt kängor till fjällvandringen i augusti. Fina fina från Vegetarian Shoes. Med en bonus att 10% av betalningen går till djurvälgörenhet. Woppidoo! Jag kommer att glida fram uppe på fjället och ha snällast och snyggast skor i hela klassen.

måndag 18 juli 2011

Förebild #1 - Ginger


Detta är Ginger, en ung och passionerad kvinna som brinner för det hon tror på och inte viker sig för dem som försöker trycka ner henne. Hon står på de svagas sida och är beredd att försvara sina ideal. Ginger är alfahonan i gruppen och den idérika som leder sina vänner i kampen mot kycklingpajmakarna. En amasonkvinna som vet vad hon vill, hon vill inte att hon och hennes vänner ska bli paj och hon kämpar för att rädda dem. Ginger är värd all beundran.

Okej, jag vet att Ginger är en karaktär i en barnfilm. Ändock tycker jag att hon kan vara en förebild. Någon som står upp för sina ideal är aldrig fel att beundra. Dessutom är hon ju djurrättsaktivist hihi. Säga vad man vill om denna film men om man läser lite mellan raderna kan man hitta små budskap ändå, beroende på hur man väljer att tolka filmen.

Jag vet att jag är töntig men det står jag för.

(bildkälla: Google)

söndag 17 juli 2011

Vattenkokare eller vanlig spis?

Nu sitter jag i valet och kvalet om jag ska köpa en vattenkokare eller inte. Det vore lite gött att ha eftersom det är går snabbt och smidigt att koka upp vatten i den. Samtidigt använder jag inte vattenkokare till så mycket mer än te och kaffe vilket jag ändå inte dricker särskilt ofta. Men så undrar jag vilket som är mest energisnålt om man ska koka upp vatten till en kopp te eller kaffe till exempel - vattenkokare eller kastrull på spisen? Ifall vattenkokaren är mer energisnål kanske det kan vara värt att investera i en iallafall. Någon som har mer koll än mig som vet?

fredag 15 juli 2011

Veganlife

Nu när min favorithälsoshop har stängt igen (alt. flyttat till någon ny adress där jag inte hittar den) blev jag glad när jag hittade en webshop med massa vegangrejer - Veganlife. Jag brukar ju vara seg så gissar att sidan inte alls är ny. Hur som hur köpte jag på mig lite sojagrejor och korvar. I augusti ska vi ut på vandring med klassen i Idrefjäll, då är det ju perfekt att ha lite korv med sig. Mums mums.

Från och med nu kan ni kalla mig för El Toro. Hihi.

torsdag 14 juli 2011

New member of the Vegan Shake Crew

Med min respektive kom också en liten styvdotter på 7 år. En liten hjälpreda i köket.. som dock oftast är mer ivägen än till hjälp. Så fort det vankas mat ligger hon framför bänken och spanar (det gäller att vara smidig när man lagar mat hos dem eftersom man får hoppa över henne hela tiden) speciellt om det finns tomat. Om man bara öppnar kylskåpet för att ta fram en tomat kommer hon lufsande. Tror hon har ett sjätte sinne vad gäller tomater. Ändock är hon en väldigt söt och charmerande tjej.

Bara en ynka liten bit tomat och nu har jag en bästa vän för livet.

Broccoli- och tomatpaj



Pajdeg:
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
125 g mjölkfritt margarin
4 msk vatten

Pajfyllning:
2 färska broccoli
Svarta oliver, efter behag
Kapris, efter behag (jag använde ca 2-3 tsk)
1-2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
2 No egg (4 tsk no egg-pulver, 2 msk vatten)
Salt & peppar

Gör såhär:
Blanda ihop ingredienserna till degen, kavla ut den och lägg i en form
Koka upp allt till fyllningen utan broccoli och låt puttra en stund
Skär broccolin i små bitar och lägg den på degen i botten av formen
Häll tomatsåsen över broccolin
Grädda i 225 grader längst ner i ugnen i 30 minuter

Pajen blev lite torr men smaken var okej (och uppskattad av mina föräldrar). Tror dock att det skulle bli bättre om man till exempel tillsatte lite röda linser till pajfyllningen och lite mer tomater. Men så kan det la gå när man exprimenterar. Slänger upp receptet iallafall, har väl inget bättre för mig.. och det kanske kan vara till nytta för någon tänkte jag.